Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter fina franska favoriter

/
  • Billecart-Salmon Brut Réserve (7454) Champagne, FrankrikeDet går inte att prata om Frankrike och vin utan att nämna champagne. Dyrt, tänker många. Visst, men det behöver det inte vara. Köp en halvflaska, dela på två och gör en vanlig dag till en fest.Passar till: Salta tilltugg, lufttorkat kött, skaldjur och syrliga fiskrätter.Pris: 375 ml, 195 kronor
  • Sancerre Les Pierris 2010 (2259) Loiredalen, FrankrikeInget Frankrike för mig utan en frisk, syrlig och krispig sauvignon blanc från övre Loiredalen.Den här har smak av svartvinbärsblad, omogna krusbär och mineraler.Passar till: Naturella skaldjur, eleganta syrliga fiskrätter och getost.Pris: 139 kronor
  • Cornas Champelrose 2009 (90615) Cornas, FrankrikeEn kryddig, mörkbärig syrah från Rhonedalen är ett måste för mig i Frankrike. Mogen doft av körsbär och pepparkaka och lite stramare smak av körsbär med torr strävhet och ett pepprigt avslut.Passar till: Smakrika kötträtter med krämiga tillbehör, eller till att lägga i vinkällaren några år till.Pris: 199 kronor
  • Domaine de Collavery 2011 (2859) Coteaux d’Aix-en-Provence, FrankrikeFranska rivieran är lika med rosé från Provence! Detta har en ljusrosa färg och en blommig doft av smultron och persika. En lätt rosé med syrlig smak av röda bär och grapeaktig eftersmak.Passar till: En solnedgång och egna tankar.Pris: 79 kronor
  • Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot 2009 (5470) Bourgogne, FrankrikeJag gillar elegans mer än styrka när det gäller röda viner. Det hittar vi i Bourgogne. Detta vin med jordgubbs- och lingontoner har örtighet och mer syrlighet än strävhet.Passar till: Lättare kötträtter men kan lätt kylt serveras till smakrika fiskrätter med krämiga tillbehör.Pris: 97 kronor

Åker man på safari är mångas mål att se ”de fem stora”. I vinets värld finns det också måsten för varje vinland som man ska och bör testa. I dag kollar vi närmare på Frankrikes ”big five”.

Annons

Bor man i Frankrike dricker man nästan uteslutande franskt vin – likadant är det i Spanien och Italien där man också håller sig till sina egna viner.

I Sverige däremot, som är ett ickeproducerande land, kan vi dricka vin från Chile ena dagen och vin från Australien den andra. Vi har en fantastisk möjlighet på så vis.

Men det är lätt att snöa in på ett visst land eller en viss druvsort. Just därför tänkte jag framöver sätta fokus på olika länder, med förhoppning om att ni ska vidga era vyer och bli inspirerade att prova något nytt.

Jag kommer att presentera mina ”big five” från ett antal olika länder. Det bör kanske tilläggas att detta är mina högst personliga favoriter. Andra tycker säkert annorlunda.

Men det är ju just det som är tjusningen med vin – det är en subjektiv upplevelse. Låt oss gå ut och jaga!

Mer läsning

Annons