Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskmat utan stress

/
  • Om man inte är galen i sill räcker det med en sorts sill. Lägg upp på fat med ägghalvor och massor av grönt till.
  • Helstekt fläskfilé fylld med örter, vårprimörer och en sås smaksatt med både sallads- och gräslök är påskmat som uppskattas av de flesta.

Med stora helger följer ofta prestationsångest i köket. Vad ska man laga och hur ska man hinna? Här kommer ett recept på en lugnare påsk.

Annons

Grunden för helgfirande med familj och vänner är att välja mat som så många som möjligt tycker om. För många alternativ kostar mer än det smakar, och som alltid är all helgmat som godast före helgen och mer eller mindre ointressant efter den.

Det traditionella påskbordet grundar sig, liksom julbordet, på det svenska smörgåsbordet. Sill, ägg, Janssons frestelse, skinka eller kalkon, småvarmt och något att avrunda med. Kokar man ihop påskbordet till en trerätters middag kan det bli ett vårläckert sill- och äggfat med späda blad och primörgrönsaker att inleda med.

Till varmrätten helstekt fläskfilé fylld med örter och silkeslen primörlökssås smaksatt med färsk salladslök och gräslök. Allt är lättlagat, går till stora delar att förbereda och inte minst, har det rätta påskutseendet.

Andra rätter som alltid passar på påsken är lammstek och lax antingen den är varm, rökt eller gravad.

Gillar man inte sill kan man ta rökt lax i förrätten och känns det fel med fläskfilé kan man ersätta den med kalkon- eller kycklingbröstfilé. Däremot ska man vara försiktig med mörkt kött till påsk, lammet undantaget. Påskhelgen är ljusets helg och det ska märkas på valet av mat.

Kvistar med skott och videkissar liksom fjädrar och dun i allmänhet är roliga detaljer på påskbordet. Vårblommor som tulpaner och liljor likaså. Försök att plocka ihop porslin och dekorationer i vårens färger och låt finservisen stå kvar i skåpet. Med fantasin i högsätet blir påskbordet så mycket roligare.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons