Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pepparbakad lax i med kall dillsås

/

Proffskockar är snabba att använda ugnen. Här tar vi efter och ugnssteker lax med peppartäcke.

Annons


För 4 personer
30 minuter


800 g hel laxfilé med skinnet kvar, gärna stor lax från mittbiten
1 1/2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 msk torkad grönpeppar
1 msk torkad rosépeppar
1 tsk svartpeppar
1 påse gult senapsfrö, ca 25 g
Till såsen:
2 dl crème fraiche
4-5 msk majonnäs
1 dl finhackad dill
salt
1 burk kungslaxrom, ca 80 g
Att äta till:
kokt potatis
citron
dill
blandade salladsblad

Gör så här:
1. Stöt pepparsorterna i mortel. Putsa bort eventuella ben och hinnor från köttsidan på laxen. Lägg den med skinnet nedåt på ugnsfast fat som oljas lätt för att fisken inte ska fastna helt. Gnid in köttsidan med olja. Krydda fisken med salt, den stötta pepparblandningen och senapsfrö.
2. Stick in en stektermometer i den tjocka delen av laxen och sätt in den i 175 graders ugn. Fisken är klar när kärntemperaturen är cirka 60 grader, vilket normalt tar ungefär 20 minuter.
3. Blanda crème fraiche med majonnäs, hackad dill och en nypa salt. Servera såsen kyld till fisken och garnera med storkornig kungslaxrom, dill och citron. Blandade blad och kokt potatis passar bra till.

Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons