Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pröva pasta på nya sätt

/
  • Nya tag. Hur ruggigt mätt blir man inte av traditionell lasagne? Slå in en kryddig köttfärs i plattorna i stället och överraska med spännande pastaknyten.
  • Det är en myt att man måste ha olja i kastrullen. Däremot kan man lägga i en smörklick i den färdiga pastan.

Pasta är mättande. Och tillsammans med massor av köttiga eller gräddiga såser är det nästan så man går ner för räkning efter maten. Nu tänker vi lättare och bjuder pastan med plockiga tillbehör och snålt med sås eller kanske i spännande paket.

Annons

Jag slår vad om att de flesta svenskar kokar sin pasta i för små kastruller, med oljigt och för klent saltat vatten samt missar koktiden och låter sig nöjas med en halvslemmig pasta som går att äta men knappast gör någon glad. Framför mig ser jag bilden av lång spaghetti som står lutad mot ena kanten av kastrullen i väntan på att den ska mjukna och falla ner. Hemska tanke.

För att koka god pasta behövs en rejäl kastrull. Och då menar jag verkligen rejäl. Till och med jag som är van med stora kastruller från krogköken kan tycka att det ser överdrivet ut när en vid tioliterskastrull placeras på hemmaspisen, men det är ungefär så stort kärl som behövs även om den bara fylls till drygt hälften med vatten.

Skippa det där med olja i kokvattnet. Talesättet att gjuta olja på vågorna har inget med pasta att göra, åtminstone inte numer då vi kan reglera koket med knappen på spisen. Däremot ska vattnet vara salt, ungefär en halv matsked per liter vatten. Vattnet ska koka när pastan läggs i och när den har lagom tuggmotstånd ska den bums ur vattnet, i praktiken tippas upp i durkslag. Om du vill kan lite av det stärkelserika vattnet sparas och användas i stället för vanligt vatten i en sås att bjuda till.

Först nu, när pastan har kokat och hunnit rinna av är det dags för fett. God olivolja, rumsvarmt smör och några varv på svartpepparkvarnen och du har en pasta som går att njuta helt utan andra tillbehör om man känner för det. Och du, det där med ketchupbombad pasta kan vi väl vänja oss av med en gång för alla.

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons