Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätter med hetta

/
  • Nasi goreng kallas ibland för indonesisk pytt i panna. Här i en ”fullständig” version med fläsk, kyckling, räkor och sambal ­oelek.
  • Chili con carne i sin ursprungliga form med långkokt nötkött, chili, lök och tomater.
  • Kalkonfilé med chili, ingefära och timjan tillagad i ugn. Grundreceptet kommer från Jamaica.
  • Här finns hetta för den som tröttnat på vinterns kyla. Starka kryddor som passar utmärkt i veckans grytor.

Det doftar köttgryta i hela huset. Ett stilla puttrande, ungefär som vanligt. Men under locket lurar riktigt heta smaker. Chili står för den huvudsakliga smaksättningen, en krydda som ska behandlas med respekt.

Annons

Det är skillnad på chili och chili, den saken är klar. Utseende och doft avslöjar ingenting – så det gäller att läsa på innan man kryddar. Chansningar kan bli ödesdigra och inte bara det. Här måste man även tänka på vad man gör med händerna. Ett svepande drag över ögat kan sluta med en katastrof.

Styrkan hos chili mäts i scoville-enheter. Skalan har 100 år på nacken, men fungerar fortfarande som måttstock på chilins styrka. Det är den upplevda styrkan vi pratar om. Några mätinstrument behövs inte. Scovilleskalan börjar vid noll, och ju högre siffra desto starkare chili.

Våra vanligaste chilisorter, ofta kallad spansk peppar eller chili rätt och slätt, har sällan mer än några tusen scoville-enheter. Men det gäller att se upp. Habanero är också vanligt förekommande, men då handlar det om upp emot 300 000 scoville.

Ämnet som ger chilifrukter så stark smak heter capsaicin och finns i huvudsak i mellanväggar och fröfästen. Rensar man bort dessa delar mildras smaken märkbart. Skulle man till äventyrs få i sig för stark chili hjälper det inte att dricka vatten. Bästa sättet att mildra hettan är att dricka mjölk eller yoghurt, alternativt fylla munnen med mjukt bröd som suger upp den starka smaken.

Först ut denna vecka är en äkta chili con carne, med helt kött – men utan bönor. Vill man ha bönor får man äta dem separat, precis som det en gång var tänkt.

I dag blir det också en variant på klassikern Vernons Jerk Chicken med chili, ingefära och timjan. Här byter vi ut kycklingen mot kalkonfilé, vilket känns som en uppgradering.

Till sist nasi goreng, en indonesisk klassiker smaksatt med sambal oelek. Sambal oelek är en chilipasta som används både som krydda i mat och som bordskrydda för den som vill ha en extra chilikick.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons