Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aioli

Annons
(för 6 personer)
1 kg torskfilé
1 msk havssalt
1 msk olivolja
1 lagerblad

Du kan också servera bläckfiskringar, musslor, sniglar, stora räkor och små. Även havskräftor och hummer kan komma på bordet.
Allt ska vara varmt.

6 rödbetor, slå in i folie och baka i ugn 150 grader tills de är mjuka. Beräkna cirka 30 minuter.
6 morötter, skalade och lättkokta
6 potatisar, med skalen på och kokta
1/2 kg haricots verts , kokade i 7 minuter
1 blomkålshuvud, bryt sönder i blommor och koka lätt
2 zucchini, dela på längden och sedan i lagom portionsbitar. Koka 5 minuter.
2 fänkålshuvuden dela i fyra bitar vertikalt
6 hårdkokta ägg, skalade

Använd gärna hela styckfrysta torskfiléer otinade. Täck ett stort ugnsfast fat med folie. Lägg fiskfiléerna ovanpå. Strö havssalt över och stick ner ett lagerblad. Och stänk oljan över. Sätt in i ugnen tillsammans med rödbetorna. Låt fisken steka tills den flagar när du sticker den med en gaffel. Den ska inte vara stekt utan kokt. Hur lång tid det tar beror på din ugn och hur tjocka fiskfiléerna är.
Färska musslor ångar du i en kastrull med bottenskyla av häftigt kokande vatten. Bryt av ena skalhalvan och lägg att svalna på ett fat.
De frysta breder du ut frusna på en plåt och sätter in i ugn cirka 10 minuter. Känn efter om de tinat och "kokats" i sitt eget spad.

Aioli - vitlökssåsen
2 äggulor, från ägg som är rumstempererade
8 klyftor vitlök
3 dl mild olivolja, som är rumstempererad
2 tsk pressad citron

Vispa äggulorna med den pressade vitlöken och citronen. Vispa sedan i oljan, lite i taget under ständig vispning. Använd gärna mixer eller elvisp.
Såsen ska bli tjock som majonnäs. Tillsätt något salt och håll kall.

Mer läsning

Annons