Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgsoppa med rotsaker och brödpinnar

Annons

För 4 personer

400 g älgkött från framdel, exvis. bogblad eller högrev
smör och rapsolja
salt och peppar
1 stor gul lök
3 morötter
2 dl tärnad kålrot (centimeterstora bitar)
12 dl vatten
1 dl madeira
2 dl grädde
2 msk konc. svartvinbärssaft
1 msk finhackad, färsk rosmarin
1 lagerblad
3 msk konc. kalvfond
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 dl syltlök
1 msk kinesisk soja

Att äta till:
8 skivor formfranska
olivolja

1. Skär köttet i bitar med en dryg centimeters sida. Bryn köttet i lika delar smör och rapsolja, salta och peppra och lägg över köttet till rymlig gryta.

2. Skala och skär gul lök, morötter och kålrot i centimeterstora bitar. Lägg bitarna i samma gryta som älgköttet. Slå på vatten och madeira. Koka upp och tillsätt koncentrerad svartvinbärssaft, hackad färsk rosmarin, lagerblad och kalvfond. Sjud soppan sakta i 1 timme eller till dess köttet är riktigt mört.

3. Slå i grädde, tillsätt syltlök, koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Smaka av med kinesisk soja, salt och peppar. Sjud soppan 5 minuter till.

4. Kantskär formbrödet och skär stänger med en dryg centimeters sida. Vänd brödstängerna i olivolja och rosta dem i 225 graders ugn cirka 4-5 minuter. Servera soppan i stora, djupa tallrikar med brödstängerna på assiett vid sidan.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons