Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Augustilax med svamp- och dillsås

Annons

För 4 personer
600 g laxfilé
Till gravningen:
1 tsk stötta vitpepparkorn
2 msk strösocker, 2 msk salt
4 dillkvistar
1 msk rapsolja
Till såsen:
150 g svamp, vild eller odlad
1 liten gul lök
1 msk smör
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk grönsaksbuljong i pulverform
3 msk hackad dill
1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten
1 dl färdig hollandaisesås
Att äta till:
4 kräftor
kokt potatis
blandad grönsallad
krondill, citron
1. Gnid in laxen med stött vitpeppar, socker och salt. Lägg dill på köttsidan och stoppa in allt i en plastpåse. Låt fisken ligga 5-6 timmar.
2. Fräs skivad svamp och hackad lök med smör i en kastrull. Efter någon minut tillsätts grädde, vatten och vinäger. Rör i grönsaksbuljongpulver och dill. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen i 5 minuter. Dra såsen från värmen. Smaka av med salt, peppar och hollandaisesås.
3. Skrapa bort kryddorna från fisken. Skär den i portionsbitar som penslas med olja och grillas cirka 2 minuter per sida. Lägg upp och garnera med krondill och citron. Servera med sallad, potatis och var sin kräfta.

Mer läsning

Annons