Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåbärspaj

Annons

6-8 port

3 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

125 g smör eller margarin

1 msk vatten

1/2 dl flagad mandel

Fyllning:

1/2 liter färska eller frysta

1/2 dl strösocker

1/2-1 msk potatismjöl (den större mängden till frysta bär)

Till servering:

Lättvispad grädde eller vaniljsås

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i en matberedare. Ta undan cirka 1 1/2 dl, och spar detta till toppingen.

Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen i cirka 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen cirka fem minuter.

Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 20 min. Låt den svalna. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.

Mer läsning

Annons