Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåbärstårta med vaniljkräm

/

Annons

10-12 bitar

Till tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Till vaniljkrämen:
1 dl standardmjölk
2 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl
1 tsk vetemjöl
1 äggula
25 g smör

Till smaksättning:
1/2 liter blåbär + ev. blåbärssylt
4 dl vispad grädde

1. Börja med tårtbottnen. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och potatismjöl med bakpulver. Rör försiktigt ned blandningen i den pösiga äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form med raka kanter. Grädda av i cirka 30 minuter i en 175 graders ugn. När tårtbottnen släpper från kanterna är den färdiggräddad. Stjälp upp och låt den kallna.
2. Vispa samman vaniljkrämen. Blanda alla ingredienser i en rostfri kastrull. Värm utan att koka och rör hela tiden tills att det blir en ganska tjock kräm. Låt krämen svalna.
3. Dela den kalla tårtbottnen i tre delar. På första delen läggs lätt mosade blåbär, eventuellt blandade med lite blåbärssylt och på den andra vaniljkräm. Vispa grädden ganska hårt. Täck tårtans kanter och ovansida med ett tunt lager grädde. Dekorera ovansidan med blåbär och dekorspritsa grädde runt och på kanterna. Kyl tårtan före servering.

Mer läsning

Annons