Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönor med nytt sällskap

Annons

För 4 personer
1 timme + blötläggning i 8 timmar
5 dl bruna bönor
12 dl vatten
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 msk ättika, 12 %
1 krm svartpeppar
5-6 kvistar färsk timjan
Att äta till:
500 g rimmat, magert fläsk utan svål
rapsolja
1 rödlök
2 syrliga äpplen
blandade blad

Gör så här:
1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem sedan ligga i kallt vatten minst 8 timmar.
2. Häll bort blötläggningsvattnet, spola bönorna i durkslag, lägg dem i en kastrull och slå på 12 dl vatten och 1 tsk salt. Koka upp, sänk värmen något och koka bönorna utan lock i cirka 1 timme eller tills de är mjuka och vätskan simmig.
Smaksätt med salt, sirap och ättika i nämnd ordning. Avsluta med svartpeppar och hackad timjan. Tänk på att spara några kvistar till garneringen.
3. Kärna ur äpplena men behåll skalen på. Dela äpplena i bitar. Skala och skär rödlöken i bitar. Skär fläsket i strimlor.
Stek tillbehören i sparsamt med rapsolja på medelvärme i cirka 5 minuter. Krydda med svartpeppar. Lägg upp och garnera med timjan.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons