Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dillstuvad potatis

/
  • Dillstuvad potatis och gravad lax är en perfekt kombination. Foto: Dan Strandqvist

Annons

För 4 personer

10-12 potatisar av fast sort

1 1/2 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

3 1/2 dl mjölk

1/2 dl grädde

3-4 msk hackad dill

salt och peppar

Att äta till:

500 g gravad lax

blandad sallad

citron

1. Skala och dela potatisen i ganska stora bitar, ungefär med 3 centimeters sidor. Koka bitarna i lättsaltat vatten i 10 minuter. Slå av vattnet direkt efter kokningen och låt potatisen ånga av.

2. Värm mjölk och grädde i en kastrull. Fräs samman smör och vetemjöl i en annan kastrull. Späd med mjölkblandningen till slät stuvning som får sjuda 5 minuter på svag värme. Vänd ner potatisbitarna, sjud någon minut till och avsluta med dill, salt och peppar.

3. Skär laxen i så tunna skivor du kan. Lägg upp lax och stuvad potatis direkt på tallrikar och garnera med blandad sallad och citron. Krondill är vackert som garnering så här års men inget man direkt vill äta. Tänk på att varm potatisstuvning och kall lax inte får ligga tillsammans under längre tid. Lägger du upp maten på fat och i skål är det säkrast att lägga potatis och lax i olika kärl.

Mer läsning

Annons