Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottningsylt

Annons

Ger drygt 1,5 kg sylt

1 liter rensade, frysta hallon

1 liter rensade, frysta blåbär

7 dl strösocker

2 krm natriumbensoat

1. Varva bär och socker i en stor kastrull. Låt kastrullen stå ett par timmar, så att bären tinar och saftar sig, innan den sätts på spisen.

2. Lägg på lock och hetta sakta upp innehållet. När bären börjar koka sänks värmen så att massan bara sjuder lätt i 15 minuter. Skaka kastrullen då och då, men undvik att röra i den. Skumma sylten väl eftersom det är från skummet som eventuella mögelsvampar kan utvecklas.

3. Ta kastrullen från spisen och låt den stå och dra en stund. Lös upp natriumbensoat i ett par matskedar av sylten och rör ner blandningen.

4. Den färdiga sylten öses upp i väl rengjorda och uppvärmda burkar och försluts omgående. Förvara sylten svalt, gärna i kylskåp för bästa hållbarhet. Om sylten ska frysas fördelas den i förpackningar av plast eller kartong. Ställ sylten svalt innan den slutligen fryses in. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons