Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumplings med tillbehör

Annons

Dumplings med köttfärs

För 4 personer (12 bitar)

1/2 huvud kinakål

Till degen:

1 dl vatten

3 dl vetemjöl

1 km salt

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Till fyllningen:

300 g fläskfärs

2 salladslökar

1 msk färskriven ingefära

1 tsk soja

1 msk risvinäger

1 tsk sesamolja

1 tsk farinsocker

1 tsk salt

1/2-1 msk majsstärkelse

1. Koka upp vattnet till degen. Arbeta samman vattnet med salt och hälften av mjölet i en bunke. Tillsätt resterande mjöl i omgångar.

2. Dela degen i tolv bitar som kavlas ut tunt. Måtta ut runda kakor, cirka tolv cm i diameter. Pudra mjöl över varje kaka och lägg dem på varandra.

3. Hacka salladslökarna fint. Blanda lökhacket med fläskfärs och alla kryddor och smakgivare. Justera fyllningens fasthet med majsstärkelse.

4. Lägg en matsked fyllning i mitten på varje kaka. Pensla kanten med majsstärkelse löst i vatten. Vik ihop till lökformade dumplings.

5. Strimla kålen grovt och lägg som botten i den övre delen av ångkokaren. Dumplings ovanpå, på med lock och ångkoka i 12-15 minuter.

Dumplings med skaldjur

För 4 personer (12 bitar)

1/2 huvud kinakål

Till degen:

1 dl vatten

3 dl vetemjöl

1 äggula

1 krm salt

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Till fyllningen:

300 g skalade räkor

1 tsk sambal oelek

1 msk färskriven ingefära

1 tsk sesamolja

2 krm salt

1. Koka upp vattnet till degen. Blanda det heta vattnet med salt och hälften av mjölet i en bunke. Arbeta in resterande mjöl och mot slutet även äggulan.

2. Dela degen i tolv bitar som kavlas ut på lätt mjölad arbetsbänk. Skär ut runda kakor med cirka tolv centimeters diameter. Pudra varje kaka med mjöl och trava på varandra.

3. Hacka ingredienserna till fyllningen, antingen för hand eller helt kort i matberedare.

4. Lägg ut degkakorna på arbetsbänken och lägg en matsked fyllning i mitten. Blanda majsstärkelse och vatten i en skål. Pensla kanten med blandningen och vik degen över fyllningen och nyp ihop skarven.

5. Strimla salladen grovt och lägg i ångkokarens översta del. Placera degknytena på salladsbädden och ångkoka allt under lock i tio minuter.

Sojadipp

För 4 personer

1 dl kinesisk soja

1 msk farinsocker

2 limefrukter

1/2 chilifrukt

1. Blanda soja och farinsocker i en skål. Se till att sockret löser sig helt.

2. Tvätta limefrukterna och riv bort det yttersta gröna skalet. Dela och pressa ut saften ur frukterna över skalraspet.

3. Finhacka chilin. Blanda soja, lime och chili i en skål. Låt stå en halvtimme. Sila dippen före servering.

Inlagd ingefära

För 4 personer

1 stor bit färsk ingefära, ca 150-200 g

2 dl vitvinsvinäger

1 dl strösocker

1 1/2 msk salt

1. Skala och skär ingefäran i mycket tunna skivor.

2. Koka upp en liter vatten. Lägg den skivade ingefäran i en skål och slå det kokheta vattnet över. Låt stå cirka tio minuter.

3. Koka upp vinäger. Ta kastrullen från spisen och rör ner socker och salt. Se till att allt löser sig ordentligt.

4. Sila av vattnet från ingefäran och lägg bitarna i glasburk. Slå på vinägerlagen. Förslut och ställ kallt.

Mer läsning

Annons