Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen färskost med örter

Annons

För 4-6 personer
1 liter filmjölk alt. gräddfil, neutral yoghurt eller crème fraiche (lättprodukter blir inte bra)
1/2 tsk havssalt
2 msk finhackade örter, exempelvis timjan, rosmarin, persilja, gräslök
1. Värm filen alternativt gräddfil, crème fraiche eller en blandning av dem alla till cirka 50 grader i kastrull, gärna direkt i sin pappersförpackning. Se till att du har ett stort kaffefilter med hållare (använd inte tratten du brygger kaffe i för då kommer osten att smaka kaffe) och häll upp den varma syrade mjölken. Det går även bra med gammaldags silduk i ställning, men oavsett vilken ska det finnas ett uppsamlingskärl under. Ställ allt kallt.
2. Efter tolv timmar har vasslan samlats i kärlet under tratten eller silduken och osten är klar. Släng inte vasslan utan använd den som grund för degvätska som ger ett mycket saftigt matbröd.
3. Rör osten med salt och hackade örter. Förvara den färdiga osten i burk med lock.

Mer läsning

Annons