Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elins blomtårta

Annons

Tårtbotten
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner de torra ingredienserna och häll upp i form med krage. Grädda på nedersta falsen i cirka 40 minuter.
Om man vill göra chokladbotten så byter man ut de halva deciliterna mot kakao. (1 dl mjöl, 1 dl potatismjöl och 1 dl kakao)
Det tar oftast något längre tid att grädda chokladbottnar.

Krage
Krage gör man av bakplåtspapper. Klipp till i remsor som är högre än formen. Smörj formen och ”klistra” fast kragen på insidan av kanterna.

Smörkräm
4 äggvitor
3 dl socker
saft av en citron
350–400 gr smör rumsvarmt
Vispa vitor och socker över vattenbad till 63 grader. Det kan ta upp till en halvtimme. Fortsätt sedan att vispa tills massan kallnat. Tillsätt smöret i klickar och vispa på låg fart till allt är blandat. Satsen räcker till två tårtor.
Krämen går att spara i kyl eller frysa.
OBS! Tårtan måste täckas av smörkräm, annars smälter marshmallowdegen

Dumlefluff
En påse dumlekola, ta bort fyra kolor
21/2 dl vispgrädde
Låt allt smälta på låg värme i kastrull. Det får INTE koka.
Ställ in i kylen. När det är kallt går det att vispa som vanlig grädde.

Hallonmousse
3 dl hallon
1 msk florsocker
3 gelatinblad
21/2 dl vispgrädde
Värm hallon och socker och lägg gelantinbladen i blöt. Vispa grädden. Ta upp gelantinbladen och låt dem smälta i hallonblandningen. Blanda i den vispade
grädden och ställ i kylen för att svalna. Spara några hallon till dekoration.

Marshmallowdeg (fondant)
En påse vita marshmallows 250 gr
1/2 dl vatten
11/2 msk olja
1 paket florsocker
Lägg marshmallow i en form som penslats med olja ända upp på kanterna och häll på vattnet. Låt smälta i mikron en minut i taget upp till tre gånger. Håll koll. När allt är smält blanda i florsockret och rör till en jämn smet.
Häll ut på ett fat eller bricka som täckts med oljad plastfilm, låt stå i kylskåpet gärna över
natten. Sedan är det bara att knåda och kavla ut. Då kan man behöva florsocker eller maizenamjöl att kavla i.

Mer läsning

Annons