Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fläskkarré i ugn med frukt och grönsaker

Annons

1,2 kg fläskkarré med ben (800 g utan ben)

salt och vitpeppar

1 kruka färsk rosmarin

2 morötter, 2 gula lökar

2-3 vitlöksklyftor, 2 äpplen

100 g torkade aprikoser

persilja, olivolja

Till såsen:

5 dl vatten, 2 dl grädde

1 msk kalv- eller kycklingfond

maizena till redning

1. Gnid in köttet med salt och vitpeppar. Dra bort bladen från rosmarinen. Det sker lättast genom att dra ”mothårs”. Hacka dem sedan grovt. Lägg steken på ett ugnsfast fat, ringla över en matsked olivolja och klappa fast rosmarinen.

2. Skala och skär morot och lök i bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Dela äpplena i bitar. Fördela allt runt steken, inklusive aprikoser och några kvistar persilja. Ringla över ett par matskedar olivolja. Stick in en termometer i köttets tjockaste del, men se till att termometern inte går mot ben.

3. Sätt in fatet i 175 graders ugn och stek till dess termometern visar 80 graders kärntemperatur. Ta ut köttet och låt det vila 10 minuter under folie. Raka ner resten i en stor kastrull, koka upp och sjud 5 minuter med vatten och fond. Sila av till mindre kastrull och koka upp igen. Tillsätt grädde och red av med maizena löst i vatten. Sjud 5 minuter, smaka av med salt och peppar.

4. Skär loss köttet från benet och skär snygga, inte alltför tjocka skivor. Serveras med sås, kokt potatis och varma grönsaker.

Mer läsning

Annons