Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransk köttgryta

Annons

800 g högrev

smör och olivolja

2 morötter

1 bit rotselleri

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

3 dl rödvin

5 dl buljong från fond eller tärning

1/2 kruka färsk timjan

1 lagerblad

1 liten purjolök

1 msk tomatpuré

100 g bacon

100 g färska champinjoner

12 små lökar

salt och peppar

maizena till redning

1 knippa persilja

1. Skär köttet i tärningar med tre centimeters sida. Skala och skär moroten i skivor, rotsellerin i mindre bitar och hacka de stora lökarna ganska fint. Strimla purjolök och bacon. Skala smålökar och dela champinjonerna.

2. Bryn smålökar och champinjoner med smör och olivolja i stekpanna. Mot slutet läggs även bacon och strimlad purjolök i pannan. Ta upp och ställ åt sidan. Bryn köttet i omgångar.

3. Lägg köttet i en stor gryta. Tillsätt morot, rotselleri och hackad gul lök. Pressa över vitlöksklyftorna och rör om.

4. Häll i rött vin och buljong. Krydda med hackad timjan, lagerblad, löken, tomatpuré samt salt och peppar. Rör om, låt koka upp och sedan sjuda under lock till dess köttet är mört, vilket tar en dryg timme.

5. När grytan är i det närmaste klar tillsätts brynta champinjoner, smålök, bacon och purjolök.

Red lätt med maizena och sjud grytan ytterligare 5-10 minuter.

Servera grytan med bröd, sallad och en fluffig potatispuré.

Mer läsning

Annons