Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransk lök- och potatissoppa med vitlökskrutonger

Annons

För 4 personer

6 potatisar av fast sort

1/2 purjolök

3-4 salladslökar

1 gul lök

2 msk smör

8 dl vatten

2 msk grönsaksbuljong i pulverform

2 dl grädde

1 msk vetemjöl + 1 msk rumsvarmt smör

3-4 kvistar färsk timjan

salt och peppar

Att äta till:

6 skivor vitt matbröd

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1. Skala potatis och gul lök. Skölj purjo- och salladslök. Skär potatisarna i centimeterstora bitar, strimla lökarna.

2. Fräs potatis och lök med smör i en rymlig kastrull i ett par minuter. Bitarna ska inte får färg utan bara ”klarna” i fettet. Slå i vatten och tillsätt grönsaksbuljong i pulverform. Låt allt koka upp för att sedan sjuda sakta utan lock i tio minuter.

3. Rör samman vetemjöl och rumstempererat smör till en pasta. Hacka timjan och koka upp grädden. Tillsätt timjan, rör varsamt ner den kokande grädden och låt allt koka upp. Klicka i mjölredningen och låt soppan sjuda ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Värm ugnen till 200 grader. Kantskär vitt matbröd och skär sedan brödskivorna i sockerbitsstora bitar. Lägg bitarna i en plastpåse, häll i olja och pressa vitlök över. Håll igen och ruska

påsen så att alla bitar blir vända i oljan. Tippa ut bitarna på ett ugnsfast fat och rosta dem i ugnen. De ska få färg men inte bli brända – passa noga!

5. Servera soppan i stora koppar eller portionsskålar. Garnera med färsk timjan och bjud krutongerna i en skål för sig så att var och en kan droppa dem i soppan.

Mer läsning

Annons