Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friterad potatis

Annons

För 4 personer

10 stora potatisar av fast sort

1 liter raps eller friteringsolja

flingsalt, ev. även någon form av grillkrydda

Att äta till:

Stek eller pannstekt kött

1. Friterad potatis kan antingen göras av potatis skuren i stavar, pommes frites, eller potatis skuren i tunna skivor till grova pommes chips. Tillagningen är densamma så vilken form man väljer är av underordnad betydelse.

Här väljer vi att skiva potatisen på legymjärn med möjlighet att få tunna, räfflade skivor med skalet kvar.

2. Tvätta potatisarna noga och torka dem på hushållspapper. Skär dem i ungefär 3 millimeter tjocka skivor som läggs på en ren handduk för att torka.

3. Värm oljan till 165-170 grader i kastrull. Var noga med temperaturen och se till att oljan inte blir vare sig för varm eller kall. Förfritera potatisskivorna i omgångar så att den får färg. Vid servering friteras alla skivor på en gång i ungefär 15-20 sekunder för att bli riktigt heta. Låt skivorna mellanlanda på dubbelt hushållspapper, krydda och servera direkt. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons