Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friterad strömming med ishavsröra

Annons

För 4 personer
500 g strömmingsfiléer, 1 tsk salt
Till frityrsmeten:
2 dl vetemjöl
2 ägg, 2 dl ljust öl, 2 msk rapsolja
Till ishavsröran:
100 g majonnäs, 1 dl crème fraiche
100 g skalade räkor, 80 g ishavsrom
1 msk hackad dill
Dessutom:
1 liter olja att fritera i

1. Blanda majonnäs och crème fraiche. Hacka räkorna grovt. Blanda ned räkhack, ishavsrom och dill. Smaka av med salt.
2. Dela strömmingarna längs ryggen. Ta bort eventuella fenor, dra bort skinnet och salta. Separera äggen och lägg äggvitan i torr och ren bunke. Vispa vitan till skum. Blanda äggulor, mjöl och öl till en slät smet. Avsluta med olja och vänd i de vispade äggvitorna.
3. Värm olja till 175-180 grader. Doppa strömmingarna i frityrsmeten och släpp varsamt ner dem i oljan. Fritera i omgångar och vänd filéerna under friteringen. När de fått fin färg är de färdiga att ta upp med hålslev. Låt fiskarna mellanlanda på hushållspapper innan de serveras tillsammans med kokt potatis.
Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons