Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullkornspaj med purjo, bacon och tomat

/
  • Purjolökspaj kan ätas med sallad som ensamrätt eller bjudas till stekt lamm eller kyckling.

Annons

För 4 personer
1 timme och 20 minuter
Till pajdegen:
3 dl fullkornsvetemjöl
125 g smör
1/2 tsk salt
2 msk kallt vatten
Till fyllningen:
1 paket bacon
1 purjolök
1 msk olivolja
3 dl riven ost
3 ägg
2 dl mjölk
1 kruka basilika
4-5 tomater
salt och peppar

Gör så här:
1. Kör samman fullkornsvetemjöl, smör och salt i matberedaren. När degen börjar gryna sig tillsätts kallt vatten och allt körs samman till en slät deg. Låt degen vila svalt en halvtimme.
2. Strimla purjolöken. Skär baconskivorna i mindre bitar. Fräs löken i stekpanna tillsammans med bacon och en matsked olivolja. Kavla ut degen och lägg den i en lätt smörad grund pajform med cirka 24-26 centimeters diameter. Lägg lök och bacon i pajen.
3. Vispa ägg, riven ost och mjölk. Plocka bort några fina toppskott från basilikan att ha till garnityr. Hacka resten och blanda i äggsmeten. Slå fyllningen i pajen och toppa med skivade tomater. Grädda pajen mitt i 225 graders ugn cirka 35 minuter. Pajen kan serveras som ensamrätt med sallad eller som tillbehör till stekt lamm eller kyckling.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons