Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlagad kött- och grönsakssoppa

Annons

För 4 personer
1 1/2 timme

Till köttkoket:
500 g kalv- eller lammkött från framdel
1 gul lök
1 morot
2 lagerblad
6 vitpepparkorn
1 tsk salt
Till soppan:
2 morötter
1 bit rotselleri
1-2 palsternackor
1 gul lök
1 bit purjolök
6-7 kvistar färsk timjan
12 dl buljong + 1 köttbuljongtärning
1 msk mjöl
1 msk smör
salt

Gör så här:
1. Koka upp köttet i enbart vatten. Efter ett par minuters kokning hälls vattnet av och kött samt kastrull sköljs av respektive diskas ur. Börja om igen, men nu med 14 dl vatten och ingredienserna till köttkoket. Koka upp och sjud till dess köttet är mört.
2. Skala och skär lök och rotsaker till soppan i mindre bitar. När köttet är klart silas buljongen av och sparas. Skär köttet i bitar. Skala och skär morot, rotselleri, palsternackor, gul lök och purjolök i mindre bitar. Hacka timjan.
3. Fräs smör och mjöl i rymlig kastrull, tillsätt buljong och buljongtärning samt vänd ner grönsaker och timjan. Koka upp och sjud i 10 minuter. Tillsätt köttet och soppan får ett uppkok innan den smakas av med salt och serveras.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons