Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordgubbsdessert på höjden

Annons

För 4 personer

2 plattor fryst smördeg

1/2 liter jordgubbar

Till vaniljkrämen:

2 äggulor, 3 msk florsocker, 1/2 msk majsstärkelse, 1 dl grädde, 1/2 dl mjölk, 1/2 vaniljstång, 1 tsk smör.

Till garnering:

2 dl vispad grädde, 3 msk florsocker, citronmeliss, jordgubbar.

1. Ta ut små, runda kakor med cirka 8 cm i diameter ur smördegen. Värm ugnen till 225 grader. Lägg smördegsutsticken på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter eller tills smördegen rest sig ordentligt och fått fin färg. Ta ut och låt kallna.

2. Häll upp grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Öppna den halva vaniljstången och skrapa ut fröna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och dra kastrullen från värmen. Efter 10 minuter fiskas vaniljstången upp.

3. Vispa äggulor, florsocker och majsstärkelse till en pösig smet. Vispa i gräddmjölken. Slå tillbaka blandningen till kastrullen och värm tills krämen nästan kokar. Ta kastrullen från spisen, rör ner smöret och kyl snabbt.

4. Klyv smördegskakorna. Bred ut ett lager vaniljkräm på bottenkakan. Arrangera fina klyftor av jordgubbar ställda på högkant i krämen. Bred ut lite vispad grädde på övre locket och placera det med grädden nedåt ovanpå jordgubbarna. Sikta över florsocker och toppa med några jordgubbsbitar samt citronmeliss.

Mer läsning

Annons