Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkaka med kaffeglasyr

Annons

Första delen:
1 dl strösocker, 1 dl kakao
2 dl mjölk, 100 g mörk choklad
Andra delen:
125 g smör, 1 1/2 dl strösocker
2 ägg, 3 1/2 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker, 1 1/2 tsk bakpulver, ströbröd till formen
Till glasyren:
1 1/2 dl florsocker
2 msk kakao, 1 msk smält smör
1/2 dl bryggt kaffe
3 msk apelsinlikör (om man vill)
Blanda socker, kakao och mjölk i en kastrull. Koka upp men inte mer. Riv chokladen och blanda ner raspet i den varma vätskan. Låt svalna.
Arbeta samman rumsvarmt smör och socker till pösig smet. Tillsätt äggen ett och ett samt kakaoblandningen. Ruska samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i plastpåse. Vänd ner mjölmixen i smeten och häll smeten i smord och bröad sockerkaksform. Grädda kakan en timme i 175 graders ugn. Låt kakan vila 5 minuter innan den stjälps upp. Blanda glasyren och ringla den över kakan innan den svalnat helt.

Mer läsning

Annons