Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkyckling med apelsinsås

Annons

För 4 personer

Hasselbackspotatis:

12 medelstora potatisar av fast sort

2 msk smör

3 msk ströbröd

1 hel kyckling på 1,4-1,5 kg

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 msk smör

1 msk fint riven färsk ingefära

1 tsk grovt stötta kryddnejlikor

1 dl färskpressad apelsinsaft

Till såsen:

den silade sky från kycklingen

2 dl vatten

1 dl madeira

1 msk konc. kycklingfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

Till smaksättning:

1 msk tunt strimlade apelsinskal

1 msk socker

2 msk vatten

Att äta till:

1 stånd färsk broccoli

100 g haricots verts

4 mindre tomater

flingsalt

färsk timjan

1. Börja med potatisen som skalas och snittas halvvägs. Pensla potatisarna med smält smör, salta och stek dem mjuka i 200 graders ugn i ungefär 50 minuter. När 20 minuter återstår potatisarna med smör och beströs med ströbröd.

2. Gnid in kycklingen med salt och vitpeppar och lägg den i ugnsfast form. Smält smöret i en kastrull och rör ner fint riven färsk ingefära, grovt stötta kryddnejlikor och färskpressad apelsinsaft. Slå blandningen över kycklingen och sätt in allt i 200 graders ugn. Stek kycklingen i 45 minuter eller till dess den fått fin färg och har helt klar sky.

3. Sila av skyn från kycklingen och blanda med vatten, madeira och kycklingfond. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Låt koka lätt i 5 minuter. Tillsätt soja och smaka av med salt och vitpeppar.

4. Tvätta och skär av en matsked av det yttersta gula skalet från en apelsin. Strimla skalet fint och koka det ett par minuter i 2 msk vatten och 1 msk socker. Sila av vätskan och blanda ner skalet i såsen.

5. Skär bort den hårda stjälken från broccolin och dela resten i buketter. Koka broccoli och haricots verts 2 minuter i lättsaltat vatten. Snitta tomaterna och bred på lite smör. Grilla tomaterna 5 minuter i 225 graders ugn. Toppa med flingsalt och färsk timjan efter grillningen.

Servera kycklingen med varma grönsaker som broccolibuketter, gröna bönor och ugnsstekt tomat.

Mer läsning

Annons