Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kåldolmar med gräddsky

Annons

För 4 personer
1 timme
600 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk koncentrerad kalvfond
1 tsk vegetariskt buljongpulver
salt och vitpeppar
1 stort färskt vitkålshuvud
2-3 msk ljus sirap
Till skyn:
3 1/2 dl vatten från kålkoket
1 1/2 dl grädde
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
Att äta till:
kokt potatis
rårörda lingon
blandade blad

Gör så här:
1.Koka upp vatten i en stor kastrull. Skär bort den hårda roten på kålen. Lägg ner kålhuvudet i vattnet och efter någon minut kan bladen lossas ett och ett.
2.Blanda fläskfärs med ägg, fond, buljongpulver, salt och peppar. Putsa kålbladen och tunna ut den tjocka nerven. Lägg en klick färs på insidan av kålbladen. Vik in kanterna och rulla ihop till dolmar som läggs i ugnsfast form. Ringla över sirap och stek 35 minuter i 175 graders ugn.
3.Koka upp vatten från kålkoket och grädde. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Kokt färskpotatis, rårörda lingon och blandade blad smakar gott till.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons