Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanelbullar

Annons

Cirka 40 bullar

50 g jäst för söta degar

150 g smör eller margarin

5 dl mjölk

1 tsk salt

1 dl strösocker

1 1/2 tsk stött kardemumma

10-15 dl vetemjöl

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör eller margarin

3/4 dl strösocker

1 msk mald kanel

Garnering:

1 uppvispat ägg

pärlsocker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, cirka 37 grader. Häll degspadet över jästen, och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl, först cirka 9 dl och sedan lite i taget.

Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Rör ihop fyllningen.

Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar. Fördela fyllningen på rektanglarna.

Vik långsidorna mot varandra, skär tvärsöver i cirka två cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Eller också rullar du ihop degen och skär i bitar och lägger i pappersformar.

Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Mer läsning

Annons