Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kokt lax med örthollandaise

Annons

För 4 personer
40 minuter
4 skinn- och benfria portionsbitar lax
1 liter vatten
1 dl torrt vitt vin
1 msk salt
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 bit purjolök
Till såsen:
150 g smör
3 äggulor
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk finhackad timjan
1 knivspets cayennepeppar
1 msk ljus, fransk senap av Dijontyp
salt
Att äta till:
kokt potatis
blandad sallad
citron

Gör så här:
1. Smält smöret på låg värme. Vispa äggulor och vinäger i rostfri kastrull på mycket låg värme. Äggsmeten ska bli fluffig, nästan fast. Vispa ner det gula, smälta smöret i omgångar. Ta inte med den vita bottensatsen. Avsluta med cayennepeppar, finhackad timjan, senap och salt. Den färdiga såsen måste stå vid sidan av spisen i väntan på servering.
2. Koka upp vatten, vin, salt, krossad vitpeppar, lagerblad och purjolök. Lägg i laxbitarna och sjud dem 4 minuter under lock. Lyft upp den färdiga fisken med hålslev och låt den rinna av på hushållspapper innan den läggs på tallrik.
3. Servera kokt potatis, citron och sallad till.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons