Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolatårta

Annons

10-12 bitar

Till bottnarna:

100 gram malda hasselnötter

4 stora äggvitor

2 dl strösocker

Till krämen:

1dl socker

1dl vatten

4 äggulor

150 gram smör

50 gram choklad (Marabou mörka)

3 dl vispgrädde

20 gram choklad att riva över

2 bakplåtspapper

Rita upp en cirkel på varje papper med 25 cm diameter. Sätt ugnen på 175 grader.

Mal nötterna, vispa vitorna hårt.

Vänd ner nötter och socker med stora luftiga tag. Fördela smeten i de två cirklarna och bred ut den så att det blir ett jämntjockt lager.

Grädda bottnarna en taget, eller båda om det är en varmluftsugn, i 12-15 minuter.

Låt svalna och dra försiktigt av papperet, ibland behövs en stekspade för att lossa.

Kolakräm:

Häll socker och vatten i en rostfri kastrull och låt koka ihop till en simmig lag. Doppa en sticka i lagen och sätt den mellan tummen och pekfingret. Sockellagen är färdig när den klibbar och trådar sig mellan fingrarna och det tar en stund.

Ta av kastrullen och låt den stå i ett par minuter. Vispa med elvisp i kastrullen ner en äggula i taget. Klicka sedan undan för undan ner smöret, som ska vara rumsvarmt, och kör hela tiden med vispen. Allra sist blandar man i 50 gram smält choklad.

Låt allt stelna i kylen i ca två timmar, eller över natten.

Lägg ihop tårtan:

Vispa grädden. Lägg en botten på fatet och bred över drygt hälften av grädden. Klicka på kolakrämen och lägg den andra botten över. Bred ett tunt lager grädde överst och spritsa resten av grädden runt kanten.

Riv choklad över och stick ner några flaggor.

Mer läsning

Annons