Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttfärspiroger

Annons

Till degen:

15 g jäst

100 g smör eller margarin

1,5 dl vatten

5-6 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 ägg

Till fyllningen:

500 g köttfärs, helst nötfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl vatten, buljong eller rött vin

1 lagerblad

1 tsk timjan

1/2 tsk svartpeppar

1/2 tsk salt

2 msk smör

1. Fräs lök och köttfärs med smör i stekgryta. När färsen är grynig tillsätts fint hackad eller pressad vitlök, tomatpuré, smulat lagerblad, timjan och vatten, buljong eller rött vin. Låt allt koka upp och puttra 10-15 minuter till en ganska torr och fast köttröra. Smaka av med salt och svartpeppar.

2. Smula jästen i en bunke. Smält smör eller margarin i kastrull och tillsätt 1 1/2 deciliter vatten. När blandningen fått fingertemperatur slår vi den över jästen. Se till att jästen löser sig innan 5 deciliter vetemjöl blandat med alt arbetas in. Avsluta med att knäcka i ett litet ägg.

Degen ska vara lös, men fastnar den på mjölad hand tillsätts även den sista decilitern vetemjöl.

3. Arbeta degen smidig och låt den jäsa 30 minuter.

4. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Sporra ut 20 centimeter runda degstycken (en vanlig tallrik är bra mall) och lägg 2-3 matskedar köttfyllning mitt på. Vik upp degen och nyp ihop. Skarven ska gå rakt över fyllningen likt en tuppkam.

5. Låt pirogerna vila på plåt cirka 10 minuter innan de penslas med uppvispat ägg och gräddas 15 minuter i 200 graders ugn.

Mer läsning

Annons