Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt grillen vila

/
  • Lammytterfilé med vitlökssmör är en delikatess värd varenda krona. Foto: Dan Strandqvist

Sommartid blir det ofta grillat flera dagar i veckan. Här håller vi oss kvar i köket och lagar en härligt timjandoftande lammytterfilé och vasst vitlökssmör på riktiga råvaror.

Annons

Lammytterfilé med vitlökssmör
För 4 personer
30 minuter
600 g lammytterfilé
salt och vitpeppar
smör och rapsolja
2 msk hackad färsk timjan

Till vitlökssmöret:
100 g normalsaltat smör
2 vitlöksklyftor
1 msk färskpressad citronsaft

Att äta till:
12 normalstora potatisar
isbergssallad
tomater

Gör så här:
1. Blanda rumsvarmt smör med riven vitlök och färskpressad citronsaft. Smaka av med salt och vitpeppar. Fördela smöret i 4 små portionsformar.
2. Tvätta och skär potatisarna i klyftor, sprid ut dem på en långpanna och ringla över några matskedar rapsolja. Salta, peppra och stek potatisen i 200 graders ugn i 15-20 minuter.
3. Se till att lammytterfilén är putsad. Gnid in köttet med salt, vitpeppar och fint hackad timjan. Bryn köttet runt om i lika delar smör och rapsolja. Sänk värmen och efterstek under lock med flera vändningar. Beräkna den sammanlagda stektiden till cirka 10 minuter. Dra pannan från spisen och låt köttet vila några minuter innan det skivas upp i 2-3 centimeter breda bitar.

Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons