Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättbakade frukostbröd

Annons

Satsen ger 16 portionsbröd
1 pkt jäst, 50 g
2 dl ljummet vatten
2 dl filmjölk
3 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl mörkt lantbrödsmjöl
1 dl rågflingor alt. havregryn
3 1/2-4 dl vetemjöl special, fullkorn
1. Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt filmjölk, olivolja och salt. Fortsätt med mörkt lantbrödsmjöl, rågflingor och nästan allt vetemjöl special, fullkorn.
2. Arbeta degen ordentligt. Den ska vara slät och blank samt släppa från bunken. Täck över med handduk och låt degen jästa 35-40 minuter.
3. Stjälp upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och ta några ordentliga tag innan degen formas till en korv och delas i 16 delar. Lättast och jämnast blir det om man hela tiden halverar degen. Först två delar, som delas till fyra och så vidare. Rulla varje degbit till en boll, spänn översidan genom att dra degen och vika in den under bullarna. Placera bullarna på plåt med bakplåtspapper och pudra över ett par nypor vetemjöl. Täck med handduk och jäs bullarna 20 minuter.
4. Grädda i 200 graders ugn, nedre delen, i 20 minuter. Låt bröden svalna på galler under handduk.

Mer läsning

Annons