Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lax med rök och styrka

/
  • Varmrökt lax från grillen och krämig chilibearnaise är festmat för varma sommarkvällar.

Annons

För 4 personer

1 timme + 12 tim. saltning
700 g laxfilé med skinnet kvar
2 tsk rosépeppar
1 påse gult senapsfrö
1 msk rapsolja

Till saltlagen:
1 liter vatten
1 dl salt
1 1/2 msk socker

Till rökningen:
3 enkvistar
2 chilifrukter

Till såsen:
1 burk bearnaisesås
1 msk hackad, rökt chili

Att äta till:
potatis
blandade salladsblad, tomat, gurka och rädisor

Gör så här:
1. Koka upp och kyl saltlagen. Låt laxen dra i lagen i 12 timmar.
2. Torka laxen. Krydda köttsidan med gult senapsfrö och rosépeppar. Lägg blötlagda enrisruskor i glöden och placera fisken med skinnet mot gallret. Lägg också ett par chilifrukter på gallret och på med locket. Se till att bottenventilen är helt öppen och lockventilen öppen till hälften. Efter 2 minuter är chilin klar. Rökgrilla laxen ytterligare cirka 30 minuter.
3. Lyft fisken från grillen och ringla över rapsolja. Låt fisken svalna något innan den delas i portionsbitar. Smaksätt bearnaisesåsen med rökt, hackad chili. Kokt färskpotatis och en blandad sallad smakar bäst till.

Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons