Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lingonparfait med kyld ingefärssås

/

Annons

För 4 personer

4 äggulor
1 1/2 dl florsocker, 1 vaniljstång
3 dl grädde
100 g rensade lingon
Till ingefärssåsen:
1 dl grädde
50 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker, 1 tsk mald ingefära

1. Snitta och skrapa ut det svarta innehållet i vaniljstången. Blanda med äggulor och florsocker som sedan vispas kraftigt över mycket låg värme. Smeten ska bli fluffig och drygt fingervarm, cirka 50 grader.
2. Ta kastrullen från värmen men fortsätt att vispa tills att temperaturen sjunkit till cirka 20 grader. Ett kallt vattenbad gör att det går ganska snabbt.
3. Vispa grädden och vänd ned den tillsammans med lingonen.
4. Klä en rak sockerkaksform eller liknande med plastfilm. Häll i smeten och frys in.
5. Ingefärssåsen görs i en kastrull på spisen. Blanda grädde, smör, strösocker och sirap. Värm under omrörning så att allt smälter samman. Tillsätt vaniljsocker och mald ingefära. Kyl såsen före servering. Såsen håller sig flera dagar i kylskåp.

Mer läsning

Annons