Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljummen älgrostbiff med rostade rotsaker och viltsky

/
  • Älgköttet marineras och steks vid låg temperatur så det blir riktigt saftigt. Gott med rostade rotsaker och viltsky.

Annons

För 4-6 personer

1 älgstek på cirka 1 kg
2 dl rödvin
10 enbär
några kvistar färsk rosmarin
1 tsk grovt stött svartpeppar
1 msk salt

Till rotsakerna:
6-7 potatisar av fast sort
1 litet kålrotshuvud
3-4 morötter
100 g schalottenlökar
1 msk hackad, färsk rosmarin
salt och peppar
rapsolja

Till viltskyn:
1 msk smör
1 liten gul lök
1 dl hackade persiljestjälkar
3 dl vatten
1 dl portvin
1 1/2 msk koncentrerad viltfond
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk kinesisk soja

1. Putsa steken och lägg den i dubbla, kraftiga plastpåsar. Blanda rödvin, grovt stötta enbär, rosmarin och svartpeppar och slå det över steken. Tryck ihop påsarna så marinaden hamnar runt hela steken. Lägg den kallt i 1 dygn.
2. Slå bort marinaden. Salta köttet och stick in en stektermometer. Stek köttet i 150 graders ugn tills kärntemperaturen är 58 till 70 grader, beroende på hur genomstekt man vill ha det. När önskad temperatur uppnåtts tas köttet ur ugnen och lindas in i folie. Vänta minst tio minuter innan det skivas upp.
3. Skala och dela rotsakerna i stavar eller klyftor, gärna lite oregelbundet. Schalottenlökarna delas på mitten. Sprid ut allt på ett ugnsfast fat, ringla över olja och krydda med rosmarin, salt och peppar. Stek 20-25 minuter i 175 graders ugn.
4. Fräs hackad gul lök och bitar av persiljestjälkar med smör i en kastrull. Tillsätt vatten, portvin och koncentrerad viltfond. Koka upp, red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud skyn i 5 minuter. Färga med soja, smaka av med salt och peppar. Sila skyn. Skär köttet i tunna skivor och servera det ljummet med varm sås och rotsaker.

Mer läsning

Annons