Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusa bröd

Annons

14 stycken, à 140-150 g

Första satsen:

50 g jäst (1 paket)

8 dl vatten

300 g vetemjöl (5 dl)

Andra satsen:

25 g salt (1 1/2 msk)

780 g vetemjöl (1,3 liter) + ev. 60 g (1 dl)

1 msk olivolja

vatten

några nypor vetekli

1. Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i bunke eller ännu hellre direkt ner i degblandarens skål. Lös upp jästen med det tempererade vattnet. Rör eller starta maskinen och arbeta ner den första satsen mjöl. Arbeta deggrunden i tre-fyra minuter. Täck över med handduk och låt den jäsa i 30 minuter.

2. Salta och tillsätt olja. Arbeta in andra satsen mjöl. Arbeta degen i 20 minuter eller till dess degen släpper från bunkens kanter och är slät och smidig. På med handduk och jäs 30 minuter till.

3. Dela degen i 14 delar på 140-150 g vardera. Forma avlånga bröd och lägg på plåt. Jäs ytterligare 20 minuter under handduk. Pensla med ljummet vatten och strö över en nypa vetekli på varje bröd.

4. Grädda lågt i 225 graders ugn i tio minuter. Låt bröden svalna på galler under handduk.

Mer läsning

Annons