Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matjessilltårta

Annons

För 6-8 personer

Tårtan görs i en form med löstagbar kant, 24-26 cm

250 g kavring

100 g smör

4 gelatinblad

250 g matjessillfilé

3 dl gräddfil

3 dl crème fraiche

1 liten rödlök

vitpeppar

Till garnering:

hackad gräslök

1. Smält smöret. Kör kavringen några sekunder i matberedaren med kniven monterad. Slå i smöret och kör samman till en grynig deg. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

2. Klä en springform med löstagbar kant med plastfilm. Tippa i kavringsmulorna och platta ut till en botten. Ställ kallt.

3. Sila av och spara lite spad från sillen. Hacka rödlök och avrunnen sill ganska fint, gärna i matberedare. Tippa upp blandningen i en skål och tillsätt gräddfil och crème fraiche. Peppra.

4. Skeda upp en dryg matsked sillspad i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och smält dem på mycket svag värme. Blanda ner gelatinet i smeten och bred ut den på kavringbotten. Täck med plast och ställ kallt i 4 timmar eller mer. Vid servering lossas kanten och silltårtan lyfts över till ett serveringsfat. Dekorera med hackad gräslök.

Mer läsning

Annons