Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matjessilltårta

Annons

6-8 personer
35 minuter + 4 timmar
Tårtan görs i en pajform med löstagbar kant, 24-26 cm.
250 g kavring
100 g smör
4 gelatinblad
250 g matjessillfilé
3 dl gräddfil
3 dl crème fraiche
1 liten rödlök
vitpeppar
Till garnering
hackad gräslök

Gör så här:
1. Smält smöret. Kör kavringen några sekunder i matberedaren. Slå i smöret och kör samman till en grynig deg. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Klä en rund form med plastfilm. Tippa i kavringsmulorna och platta ut till en botten. Ställ kallt.
2. Sila av och spara lite spad från sillen. Hacka rödlök och avrunnen sill fint, gärna i matberedare. Tippa upp blandningen i en skål och tillsätt gräddfil och crème fraiche. Krydda med vitpeppar.
3. Skeda upp en dryg matsked sillspad i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och smält dem på mycket svag värme. Blanda ner gelatinet i gräddfilsblandningen och bred ut den på kavringbotten. Täck med plast och ställ kallt i minst 4 timmar. Vid servering lossas kanten och silltårtan lyfts över till ett serveringsfat. Dekorera med hackad gräslök.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons