Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördegsbakelse med hjortronmylta och vispad grädde

/
  • Hjortron är en självklar delikatess som avrundar viltmenyn. Bjud bären lätt mosade i mördegsformar.

Annons

För 6 personer

Till bottnarna:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
200 g smör
3 msk gelésocker
1 dl vatten

Till myltan:
200 g hjortron
100 g strösocker

Att äta till:
vispad grädde

1. Rör hjortron och socker försiktigt. Sockret ska lösa sig. Låt blandningen stå i en timme. Rör igen och myltan är klar.
2. Kör samman vetemjöl, strösocker och smör till en deg i matberedaren med kniven monterad. Degen kan även hackas ihop på arbetsbänken.
3. Smöra små portionsformar och tryck ut degen i formarna. Grädda formarna mitt i 175 graders ugn i 7-8 minuter. Passa noga mot slutet så mördegsbottnarna inte blir för mörka.
4. Låt kakorna svalna något innan de varsamt trycks ur sina formar. Koka upp 1 dl vatten och 3 msk gelésocker. Pensla ovansidan på mördegsbottnarna med blandningen. Låt stå några minuter innan hjortronmyltan läggs på bottnarna. Spritsa grädde vid sidan och servera.

Mer läsning

Annons