Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyponyoghurtglass med vaniljbavaroise, brända mandlar och nougatin

Annons

Till cirka 6 personer

Nyponyoghurtglass:

2 dl naturell yoghurt

2 dl vispgrädde

200 g nyponpuré

100 g sockerlag

2 tsk citronsaft

2 gelatinblad

3 msk glykos

Blötlägg gelantinen i kallt vatten i 5 minuter. Värm grädden och lös upp gelantinet. Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda väl. Låt kallna och kör i glassmaskin.

Vaniljbavaroise:

3 gelatinblad

1 Tahitivaniljstång

250 g mjölk, 3-procentig

1 dl socker,

4 äggulor

200 g vispgrädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull tillsammans med mjölken och hälften av sockret. Låt koka upp. Ta kastrullen ifrån värmen och låt det dra i 15 minuter. Vispa äggulorna och resten av sockret vitt och pösigt.

Ta upp vaniljstången ur kastrullen. Häll äggblandningen i den varma mjölken. Värm försiktigt under ständig omrörning tills såsen når 85 grader. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta.

Sila blandningen. Vispa grädden lätt och vänd ner blandningen i den i omgångar. Häll upp krämen i lämpliga formar och ställ i kyl. Låt stelna minst 2 timmar före servering.

Brända mandlar:

125 g skalad hel mandel

90 g florsocker

30 g florsocker till separering

Smält florsockret i en stekpanna tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör hela tiden. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.

Strö i 0,5 dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplåtspapper och separera nötterna från varandra. Låt svalna.

Nougatin:

120 g mandel, skalad

2 dl strösocker

Smält sockret i en stekpanna, utan omrörning, tills det är gyllenbrunt. Häll i nötterna och rör till en jämn smet. Kavla ut på bakplåtspapper, så tunt som möjligt. Om smeten kallnar för snabbt, sätt in den några minuter i 150 grader så mjuknar den.

Låt svalna och bryt sedan till mindre bitar och mixa i matberedare till ett fint pulver

Mer läsning

Annons