Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örtstekt älgstek med gräddsås

Annons

För 4 personer
1 1/2 timme

1 kg älgstek
2 lagerblad
2-3 kvistar färsk rosmarin
1 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
1 msk smör + 1 msk rapsolja
2 gula lökar
vatten
1 msk konc. kalvfond

Till såsen:
3 dl silad sky
2 dl grädde
2 msk svartvinbärsgelé
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk soja

Att äta till:
ugnsrostade potatisklyftor
gröna bönor

Gör så här:
1. Salta, peppra och bryn köttet runt om i gryta med lika delar smör och rapsolja. Lägg i ett par grovt hackade gula lökar, rosmarin, lagerblad och slå på vatten så det går upp till halva köttet. Tillsätt fonden.
Vänd köttet efter 30 minuter och stick samtidigt in en stektermometer. När den visar 75 grader är köttet klart.
2. Ta upp köttet och låt det vila under folie. Sila sky till såsen. Koka upp sky och grädde i en kastrull. Red av och låt såsen sjuda i 5 minuter. Om man vill kan såsen färgas mörk med soja. Smaka av med svartvinbärsgelé, salt och peppar.
3. Skiva upp köttet och bjud det med sås, ugnsrostade potatisklyftor och bönor.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons