Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pannkakor och nyplockat

/
  • Pannkakor ska man göra själv. Här ett busenkelt och säkert recept. Foto: Dan Strandqvist

Annons

Pannkakor

För 4 personer/8 pannkakor

20 minuter + 30 minuter för smeten att svälla

2 1/2 dl vetemjöl

5 dl mjölk, 3%-ig

3 ägg

1 krm salt

1 tsk strösocker

1 dl sockerdricka eller fruktsoda

1 msk smält smör

Att äta till:

god sylt

vispad grädde

färska bär

Gör så här:

1. Tippa upp allt mjöl i en vispvänlig skål. Vispa ner drygt hälften av mjölken, gärna med elvisp, så det blir en tung, klumpfri smet. Därefter vispas resten av mjölken i.

2. Knäck i ett ägg i taget under fortsatt vispning. Avsluta med ett kryddmått salt och en tesked strösocker. Smeten blir bäst om den får stå och dra en halvtimme före stekning. Vispa ner sockerdrickan eller fruktsodan strax innan pannkakorna ska gräddas.

3. Till första laggen smälts smöret i pannan. Grädda pannkakorna och vik ihop dem i två slag när andra sidan gräddats. Serveras med vispad grädde, sylt och färska bär. Äts pannkakorna som dessert kan de sötas med strösocker vid serveringen.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons