Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passerad vegetarisk ärtsoppa

/
  • Vegetarisk ärtsoppa körs slät med en stavmixer innan den serveras med krispiga krutonger.Foto: Dan Strandqvist

Annons

För 4 personer

300 gr torkade gula ärtor

2 gula lökar

3 morötter

1 bit rotselleri, 150 g

2 lagerblad

1/2 kruka mejram

salt och peppar

Att äta till:

6 skivor lantbröd

smör och rapsolja

1. Lägg ärtorna i blöt över natten eller i minst tolv timmar.

2. Sila av blötläggningsvattnet och slå på nytt så det täcker ärtorna med råge. Koka upp och sänk värmen så att det bara sjuder sakta. Tillsätt salt, lagerblad, skalade gula lökar, skalade morötter, skalad rotselleri och mejram. Sjud soppan under lock i 1 timme.

3. Förbered krutongerna som ska serveras till soppan. Kantskär brödet och skär det sedan i sockerbitsstora tärningar. Stek brödbitarna i lika delar smör och rapsolja. Vänd dem flera gånger så de får fin färg runt om. Krutongerna bjuds i skål.

4. Skumma av lösa ärtskal. Passera soppan helt slät med stavmixer. Om soppan är för tjock kan den spädas med vatten och kokas upp en sista gång. Smaka av med salt och peppar.

Mer läsning

Annons