Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pommes frites

Annons

För 4 personer

10-12 normalstora potatisar av fast sort

1 liter friteringsolja alt. vanlig rapsolja

salt

1. Skala och skär potatisarna i stavar med cirka 1 centimeters sida. Lägg stavarna på dubbelt hushållspapper och torka dem. Ju mer vatten man får bort från potatisen, desto finare pommes frites får man.

2. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull som är något större än själva plattan. Har du en fritös använder du den. Värm oljan till 165 grader. Kolla med termometer eller en potatisstav. När den försiktigt läggs i den varma oljan ska det fräsa lätt och bubbla kring potatisbiten. Om oljan är för kall händer just ingenting. Är oljan för varm friteras potatisen aggressivt och blir snabbt brun.

OBS! Var noga med att oljan inte blir för varm. Överhettad olja tar i värsta fall eld.

3. Fritera potatisen. Arbeta i omgångar och fritera varje omgång cirka fem minuter. Lägg den friterade potatisen på hushållspapper. Vid servering ges potatisen en snabb upphettning i oljan.

Salta efter fritering.

Mer läsning

Annons