Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potatiskorv

Annons

Att laga potatiskorv behöver inte vara svårt, men det är ganska tidskrävande. Journalisten Göran Lager har i boken ”Järnspisar, hackekorv och tabberas” samlat mat från Astrid Lindgrens berättelser. Här är hans tidstypiska recept på gammal småländsk potatiskorv:

2 kg rå potatis

1,5 kg fläskkött

0,5 kg späck

1 stor gul lök

Salt och peppar

Krokfjälster (korvskinn)

Till saltlaken:

1 liter vatten

1,25 dl salt

2 msk socker

0,5 tsk salpeter

Mal potatis och krama ur vätskan mellan två handdukar.

Mal späck och korv och blanda med potatisen

Hacka löken fin och rör ner i korvsmeten med salt och peppar

Koka upp saltlaken och låt svalna

Stoppa korvarna löst i krokfjälster, knyt i lagom längder och sänk i saltlaken. Låt ligga svalt över natten.

Ta upp och torka av korvarna innan de kokas.

Koka korvarna försiktigt i sjudande vatten så de inte spricker.

Mer läsning

Annons