Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rågsurdegsbröd

Annons

Ger 12-14 portionsbröd

eller 2 limpor

Till surdegen dag 1:

2 dl ljummet vatten

2 1/2 dl ljust rågmjöl

Dag 3:

1 dl ljummet vatten

1 dl ljust rågmjöl

Dag 4:

1 dl ljummet vatten

1 dl ljust rågmjöl

Dag 5:

3 dl rågsurdeg

4 dl ljummet vatten

3 1/2 dl ljust rågmjöl

1/2 dl grovt rågmjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

5 dl vetemjöl

1/2 msk sirap

1 msk salt

1. Vispa vatten och ljust rågmjöl

kraftigt i en bunke första dagen.

Plasta bunken noga och låt surdegen stå i rumstemperatur i 2 dygn. Dag 3 och 4 tillsätts ytterligare vatten och rågmjöl under vispning följt av plastning.

2. Dag 5 bakas bröden. 3 dl rågsurdeg körs i degblandare med 4 dl ljummet vatten och en blandning av ljust och grovt rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl samt sirap.

Kör degen 12 minuter, tillsätt salt och kör sedan 10 minuter till.

Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 2 timmar.

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord (vetemjöl) och forma limpor eller portionsbröd.

Jäs bröden i 1 1/2 timme i rumstemperatur.

4. Snitta, mjöla bröden lätt och grädda dem mitt i 250 graders ugn. Stänk in vatten i ugnen och grädda portionsbröden knappt 10 minuter och limpor cirka 25-30 minuter.

Mer läsning

Annons