Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödkål med äpple och lök

Annons

För 6-8 personer

3 msk smör

1 mindre alt. 1/2 stort rödkålshuvud

1 gul lök

5 syrliga äpplen

6 kryddnejlikor

4 krossade kryddpepparkorn

1 tsk salt

2 msk svart vinbärsgelé

1 dl rödvin

2 msk sirap

2 msk vinäger

1. Dela rödkålshuvudet genom roten. Skär bort rotstocken och strimla resten fint. Med matberedare går det i ett huj. Skala och skiva den gula löken, kärna ur och skär äpplena i klyftor och stöt kryddnejlikor grovt.

2. Hetta upp en tjockbottnad gryta och bryn kål, lök, äpplen och kryddor, inklusive kryddpeppar, med smör. Vänd runt kål och övriga ingredienser flera gånger under 5-6 minuter.

3. Tillsätt gelé, rödvin, sirap och vinäger. Sänk värmen och låt rödkålen sjuda sakta under lock minst 45 minuter. Om det blir längre gör det ingenting. Rödkål blir bara godare ju längre den får stå på spisen. Avsluta med salt. Färdig rödkål kan sparas flera dagar om den står svalt. Den går däremot inte att frysa.

Mer läsning

Annons