Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semlor

/

Annons

20 stora eller 40 mindre semlor

Bullar:

50 gram jäst (för söta degar)

175 gram smör

5 dl mjölk

2 dl socker

2 tsk stött kardemumma

1 tsk salt

ca 1,5 l vetemjöl special

Ägg till pensling

Fyllning:

200 gram mandelmassa

5 dl vispgrädde

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm detta till 37 grader.

Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.

Lös jästen med mjölkblandningen och rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet och arbet ihop till en smidig deg. Se upp så du inte får för mycket mjöl. Knåda i ungefär 15 minuter och låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 20 eller 40 bitar. Rulla till bullar och sätt dem på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Jäs inte bullarna för kort stund, då får du torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra, de ska minst ha blivit dubbelt så stora.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka åtta minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt:

Skär av ett lock på varje bulle, gröp ur bullen något och blanda innanmätet med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät. Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, den ska vara så tjock att den går att spritsa. Fyll en spritspåse och spritsa en krans på varje semla. Du kan också klicka ut grädden med en sked.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker.

För att lyckas bra med semlor tänk på att:

Använd vetemjöl med hög proteinhalt, till exempel vetemjöl special.

Knåda bullarna länge, helst med maskin eller

åtminstone elvisp och degkrokar.

Jäs ordentligt, helst till dubbel storlek.

Mer läsning

Annons