Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semmelkrans

Annons

Cirka tio bullar

25 g jäst

2 dl mjölk

3/4 dl strösocker

2 tsk stött kardemumma

1 krm salt

6 dl vetemjöl

75 g rumsvarmt smör eller margarin

1 ägg till pensling

Fyllning:

Ca 4 dl grädde

lite mjölk

200 g mandelmassa

Garnering:

Florsocker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull till fingervarmt, cirka 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, socker, kardemumma, salt och vetemjöl. Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt cirka 40-60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i tio bitar och forma dem till släta bullar. Lägg bullarna som en krans på en plåt med bakplåtspapper. Låt kransen jäsa ytterligare cirka 20 minuter.

Sätt ugnen på 200 garder.

Pensla kransen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt sedan kransen kallna på galler.

Skär av ett lock på kransen med en vass kniv. Gröp ut lite av inkråmet. Smula sönder det och blanda med en skvätt mjölk. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet till en smidig smet.

Fördela fyllningen på kransens underdel.

Vispa 4 dl grädde och fyll den i en spritspåse. Spritsa grädden ovanpå fyllningen och lägg på locket.

Pudra över florsocker och servera semmelkransen.

Mer läsning

Annons